Foto: Arkiv/TT Bild

Växjö DFF: ”Elitfotboll Dam har misslyckats med att dra in pengar”

Uppdaterad
Publicerad

Elitfotboll Dam (EFD) har till viss del misslyckats med att komma åt tv-pengar. Det är en av förklaringarna till att damfotbollen har så lite pengar jämfört med herrarna, menar Frida Andersson, marknadsansvarig i Växjö DFF.

Frida Andersson är besviken över den bristande jämställdheten inom fotbollen och att elitfotbollen inte lyckats sälja in medierättigheterna bättre, men det finns fler som bör ta ansvar för att damerna får en så liten del av den totala penningkakan.

– Även tv-bolagen bör se över sin jämställdhetsfaktor, hävdar hon.

Elitfotboll Dam, EFD, och herrarnas Svensk Elitfotboll, SEF, har på senare år, var för sig, sålt in medierättigheter till tv-bolagen och mediehusen, en uppgift som tidigare sköttes av Svenska Fotbollförbundet. Nu menar Frida Andersson att Svenska Fotbollförbundet bör ta tillbaka uppgiften att sälja rättigheter och att de säljer dam och herr i ett gemensamt paket.

– Och sedan gör en fördelning av pengar, säger hon. Skulle vi få tio procent av de pengar som herrarna har så skulle vi vara jätteglada.

Svenska Fotbollförbundet kan ta över försäljningen

Svenska Fotbollförbundet välkomnar nya förslag som detta. Men har ännu inte fått någon förfrågan om att ta över försäljningen av rättigheterna.

– Klubbarna har valt att den här modellen, och vi har en överenskommelse om det. Men vi är ju en medlemsstyrd organisation så skulle våra medlemmar vilja ha en diskussion om någon annan form så är vi alltid beredda på det, säger Karl-Erik Nilsson ordförande, Svenska Fotbollförbundet.

Hur ser du på jämnställdheten inom fotbollen rent allmänt?

– Det är klart att det är väldigt stor utmaning jämföra sig med herrarna. Damfotbollen är förhållandevis ung och herrarna har en lång tradition och som har produkter som är oerhört attraktiva produkter för både marknad och publik.

Hur menar du?

– Jämför man damfotbollen, som är på stark framfart, med andra manliga idrotter så står man sig väldigt bra i konkurensen. Men att jämföra med herrfotbollen ger inte alltid en rättvis bild, säger Karl-Erik Nilsson.

Måste spela snabbare fotboll

Snittlönerna 2017 i damallsvenskan låg runt 10 000 kr/månad. I herrallsvenskan runt 70 000 kr/mån. I dam allsvenskan är 27 procent heltidsanställda och bland herrarna i stort sett alla. 

– Det är ju vad som kommer först hönan eller ägget. Vi har tjejer som måste jobba innan matcher och träningar. Hade dom inte behövt det hade dom kunnat träna mer och förmodligen blivit bättre, och för att man ska få mer folk på matcherna så måste det gå bättre och man måste spela en snabbare fotboll. Någonstans måste man ju börja, menar Frida Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.