Foto: Johan Nilsson/TT

Misstänkt våldtäktsman – notorisk återfallsbrottsling som dömts för mord

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som häktades tidigare i veckan, misstänkt för våldtäkt i ett parkeringsgarage i Växjö, har flera fängelsestraff bakom sig. Som 19-åring dömdes han för mord.

Mannen är nu 42 år och välkänd av polis och domare. Han är ursprungligen från Skåne, men har bott i Kronobergs län stora delar av sitt vuxna liv. Bara under de senaste tio åren har han dömts vid flera tillfällen, bland annat för sexbrott.

Våldtog med grillgaffel

Mest uppmärksammat i media var överfallet på en kvinna i Hovmantorp 2009. Han tryckte då in skaftet på en grillgaffel i hennes underliv och misshandlade henne svårt. Det tog två år innan mannen kunde ställas inför rätta eftersom den kriminaltekniska undersökningen tog lång tid. I väntan på rättegång gick han fri, eftersom åklagaren bedömde att det inte fanns skäl att häkta honom. Under tiden var kvinnan skräckslagen över att han skulle kunna söka upp henne igen.

Växjö

Han dömdes till två år och sex månaders fängelse av Växjö tingsrätt. Domen mildrades senare av hovrätten som dömde till två års fängelse för sexuellt ofredande.

Mördade 78-årig kvinna

Mannens brottsliga bana inleddes redan midsommarhelgen 1994, då han var 19 år. Han dödade då en 78-årig kvinna i Ängelholm. Han hade ringt på den gamla kvinnans dörr för att låna telefonen. Väl inne i lägenheten började han leta efter pengar och när han inte hittade några blev han ursinnig. Han slog och sparkade kvinnan till döds.

Straffet blev sju års fängelse. Sedan dess har han varit inblandad i flera knivslagsmål, han har fått upprepade besöksförbud hos kvinnor han har hotat eller slagit och 2009 dömdes han för misshandel och olaga hot mot en kvinna som han har barn med.

”Han ska inte springa ute”

Leif GW Persson tog upp hans fall i programmet Veckans Brott:

– Det här är en person med stark brottsbenägenhet, med starkt avvikande beteende och hög farlighetsgrad. Han ska inte springa ute, enkelt uttryckt, sade Leif GW Persson då.

Efter den tidpunkten har mannen, som nu är 42 år, fortsatt begå våldsbrott – ofta sexbrott. Sommaren 2013 misshandlade och våldtog han en äldre kvinna i Lessebo och dömdes till fyra år och sex månaders fängelse. Ytterligare fängelsestraff har därefter utdömts efter flera dödshot mot olika personer. Prövotiden för den senaste villkorliga frigivningen gick ut så sent som i februari i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet