Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nabeel Faeq Mahdi i Älmhult blev smittad av coronaviruset. Från att ha haft vanliga influensasymptom blev han plötsligt sämre och fick åka ambulans till sjukhus. Det skulle dröja nästan fyra månader innan han kom hem igen. Foto: Privat och SVT

Nabeel fick corona – vårdades på sjukhus nästan fyra månader

Uppdaterad
Publicerad

Nabeel Faeq Mahdi i Älmhult fick corona i maj. Efter att ha haft influensaliknande symptom nästan en vecka fick han svårt att andas och fördes till sjukhus. Det skulle dröja nästan fyra månader innan han skulle få komma hem igen.

På intensivvårdsavdelningen i Växjö vårdades Nabeel Faeq Mahdi i respirator i 32 dagar. När han vaknade trodde han att han hade sovit en dag. Men hans kropp var stel och orkeslös berättar han.

– Jag kunde inte röra mig, inte mina fingrar eller benet, säger Nabeel Faeq Mahdi.

Varit noggrann

Nabeel Faeq Mahdi vet inte var han blev smittad av coronaviruset. Eftersom han har underliggande sjukdomar har han och hans familj varit noga att följa rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten om att till exempel hålla avstånd och tvätta händer noga.

– Men det hjälpte inte, vi drabbades ändå, säger han.

Vägen tillbaka till vardagen är lång. Trots att han blev friskförklarad från covid- 19 i somras lider han fortfarande av sviterna efter sjukdomen. Han har fortfarande besvär med andningen och har ibland svårt att svälja.

Han går regelbundet på rehabträning i Älmhult. I hallen hemma står en motionscykel som han tränar på korta stunder flera gånger om dagen. Han berättar att han varje dag gör framsteg.

– Först kunde jag inte gå 20 meter ens. Nu kan jag gå max 500 meter, säger han.

Villl börja jobba

Förhoppningen är att kunna börja jobba deltid som studiehandledare på en skola i Älmhults kommun 1 december.

– Jag hoppas det kan gå. Jag vill ha tillbaka mitt liv,  avslutar Nabeel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet