Enligt studien är det oklart om cancerfallen har koppling till glasbruken. Foto: Nybro kommun kräver att koncernen New Wave Group sanerar det nedlagda glasbruket för mångmiljonbelopp. New Wave anser dock inte att de är anvariga för kvarlämnade gifter.

New Wave Group: Vi är inte skyldiga till föroreningarna i Orrefors

Uppdaterad
Publicerad

New Wave Group vill inte bli intervjuade om Nybro kommuns föreläggande om att sanera och i ordningställa lokalerna i det tidigare glasbruksområdet i Orrefors. Företaget tycker dock inte att det är deras ansvar att sanera lokalerna.

New Wave Groups vice vd, Göran Härstedt säger till SVT Nyheter Småland att det är ett för komplicerat ärende för att han ska vilja medverka i en intervju.

Men företaget anser inte att det är de som är skyldiga till att ha förorenat det tidigare glasbruksområdet i Orrefors. De anser helt enkelt att Nybro kommun skickat sitt föreläggande till fel företag.

Nybro

Hotar med böter på fem miljoner kronor

Sedan en tid tillbaka pågår en tvist där Nybro kommun hotar New Wave Group med böter på nära fem miljoner kronor om inte delar av det gamla glasbruksområdet saneras från rester av glastillverkning. New Wave har dock överklagat kommunens föreläggande.

I sitt överklagande skriver företagets jurist bland annat att ”Den betydande delen av dessa föroreningar härrör dock till verksamhet som bedrevs långt innan miljölagstiftningen trädde i kraft och långt innan NWG blev koncernmoderbolag”

Företaget anser inte att det är de som är skyldiga till att sanera det tidigare glasbruksområdet i Orrefors.

42 olika punkter ska åtgärdas

• Nybro kommun har 42 olika punkter som man kräver att New Wave Group åtgärdar.

• Företaget ska bland annat ta fram en provtagningsplan för att analysera hur mycket bly, kadmium, antimon och arsenik som finns i byggnader och byggnadsmaterial.

• Kemikalier och avfall som finns i lokalerna ska transporteras bort.

• Gamla avloppsbrunnar ska rengöras och allt gammalt slam ska omhändertas.

• Företaget ska rengöra lokaler i de tidigare glasbruksbyggnaderna från kemikalier av olika slag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nybro

Mer i ämnet