Ingela Nilsson Nachtweij har JO-anmält kommunstyrelsen i Vimmerby. Foto: SVT

Petade kommunalrådet JO-anmäler kommunstyrelsen i Vimmerby

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att petade kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) inte fick träffa medarbetare på kommunen ensam, utan att alltid tvingades ha med sig en tjänsteman när hon arbetade var inte lagligt. Det menar Nilsson Nachtweij själv som nu JO-anmält kommunstyrelsen i Vimmerby.

Hon skriver i anmälan till Justitieombudsmannen (JO) att kommunstyrelsen inte har redovisat bakgrund och skäl till beslutet och att detta då heller inte kunnat bemötas av henne.

De anklagelser om arbetsmiljöproblem som är grunden till beslutet bör enligt arbetsmiljölagen lösas tillsammans och inte som nu genom att ta ett beslut som tvingar ett demokratiskt valt KSO (kommunstyrelsens ordförande, reds. anm.) att avgå”, skriver Nilsson Nachtweij i anmälan.

– Jag undrar hur det är tänkt att fungera om en KSO måste ha tre personer närvarande vid varje möte. Ett kommunalråd har en del sekretessärenden som man behöver diskutera med en enskild tjänsteman, då blir det komplicerat att arbeta. Jag är också nyfiken på vad jag är anklagad för, för jag har inte fått bemöta några anklagelser.

Vad är syftet med  din JO-anmälan? Att bringa klarhet i vad som gäller?

– Ja absolut. Jag upplevde det som en väldigt stor kränkning när man tog det här beslutet.

Anmälan välkomnas av visselblåsare

En som var med och fattade beslutet var Centerpolitikern Erik Paulsson, som också var den som först larmade om kritiken mot Ingela Nilsson Nachtweijs ledarskap i en artikel i Dagens Vimmerby. Igår meddelade Centern att de utesluter honom ur partigruppen med hänvisning till samarbetssvårigheter, och i praktiken är han därför nu en politisk vilde i kommunpolitiken.

Han välkomnar Ingela Nilsson Nachtweijs anmälan till JO:

– Det är väl jättebra att det prövas om hon tycker sig se brister i beslutet. Det var en extrem situation och jag känner inte till någon annan liknande historia i Sverige som jag kan falla tillbaka på och säga ”så har de gjort där”, säger han.

”Jag röstade för att hon skulle avgå”

Var syftet med de ganska extrema arbetsmiljöinsatserna att få henne att avgå?

– Det vet inte jag eftersom jag inte var med i förberedelserna kring beslutet. Jag har inte konspirerat mot henne men min åsikt kring Ingela Nilsson Nachtweijs vara eller icke vara som KSO var uppenbart, och jag röstade för att hon skulle avgå.

M-toppen: Oklart om JO utreder

Niklas Gustafsson (M), tillförordnad ordförande i kommunstyrelsen i Vimmerby, tror inte JO kommer att utreda ärendet, eftersom JO inte utövar tillsyn mot förtroendevalda eller politiska församlingar.

– Kommunstyrelsen är ju en nämnd, så det är fullt möjligt att JO-anmäla som jag har fått det förklarat för mig, säger Ingela Nilsson Nachtweij.
 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ingela Nilsson Nachtweij (C) Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vimmerby

Mer i ämnet