Helan familjen Park med barnen Simon, Lois och Rakel, alla födda i Sverige, var idag kallade till Migrationsverket. Foto: SVT

Ödesdagen närmar sig för nordkoreanska familjen Park

Uppdaterad
Publicerad

Idag kallades den nordkoreanska familjen Park – pappa, mamma och tre barn – till återvändandesamtal på Migrationsverket i Kalmar. De ska utvisas till Sydkorea, ett land där de aldrig har varit.

De tre barnen Simon, Lois och Rakel, som alla är födda i Sverige, var också kallade till dagens samtal. I väntan på att mötet skulle börja var det fullt ös i Migrationsverkets ankomsthall.

Mamma Kim och pappa Park var mer återhållsamma och nervösa. Det var femte återvänvandesamtalet – ett efter varje avslag – men detta ska vara det slutgiltiga.

nordkoreafamilj

Sedan 2008 har familjen Park bott i Fågelfors, där de har jobb och villa. Men Migrationsverket och Migrationsdomstolen anser att familjen kan få skydd och leva tryggt i – Sydkorea.

– Vi vill inte dit. Vi vill stanna i Fågelfors där vi känner oss hemma, säger Park med en röst som nästan brister.

Motiveringen är att Sydkorea ger medborgarskap till flyktingar från Nordkorea. Migrationsverket menar dessutom att familjen får lättare att anpassa sig till Sydkorea än till Sverige, eftersom man talar samma språk och delar samma kultur.

– Vi har hört talas om fall där familjerna har splittrats när Migrationsverket beslutat om avvisning. Det vill vi inte. Familjen ska hålla ihop, säger Kim efter det timslånga mötet.

Många engagerade i familjens öde

Fallet med den nordkoreanska familjen i Fågelfors har engagerat människor över hela landet. Riksdagspolitiker har tagit upp frågan, namninsamlingar har krävt att de ska få stanna, Svenska Dagbladet har skrivit om ärendet, lokaltidningarnas insändarsidor har varit fulla av debattinlägg. Men det har inte hjälpt.

”Beslutet att vi ska lämna landet har fått laga kraft och ni ska återvända. Det är viktigt att hela familjen kommer”, stod det i kallelsen till dagens möte.

Om familjen inte frivilligt reser till Sydkorea, lämnas ärendet över till gränspolisen som kan avvisa familjen med tvång. Och senast 14 maj måste familjen komma till Migrationsverket igen, för att visa att man verkligen varit i kontakt med den sydkoreanska ambassaden.

– Vi måste samarbeta, suckar Park. Och det kommer vi att göra. Men eftersom jag varit borta från Nordkorea i mer än tio år har Sydkorea ingen skyldighet att ta emot mig. Det är tioårsgräns som gäller. Så vad kommer att hända med oss nu?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

nordkoreafamilj

Mer i ämnet