Från och med i dag är det förbjudet att använda alla typer av grillar i Kalmar län. Foto: TT

Totalt grillförbud i Kalmar län – även på egna tomten

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i måndags, är det förbjudet att använda alla typer av grillar i Kalmar län – även på den egna tomten.

Det är samtliga kommuner i Kalmar län som nu går ut med ett gemensamt beslut och pressmeddelande om att man skärper eldningsförbudet ytterligare. Anledningen är den extrema torka som råder i länet och de ännu extremare väderförhållanden som väntas senare i veckan.

– Det är första gången jag är med om ett sådant här förbud under de 10 år som jag har jobbat på brandkåren i Kalmar, men det är vi på stationen har aldrig varit med om något liknande den extrema brandrisk som nu råder. Det är verkligen ett extremt läge, säger Karl-Johan Daleen, räddningschef i Kalmar.

Rekordvärme 2018

Förbudet gäller även egen tomt

Det nya förbudet gäller alla typer av grillar, stormkök eller liknande och gäller på såväl allmän plats som på den egna tomten och gäller tills vidare.

Förbudet gäller även restaurangverksamhet och från och med nu är det endast elgrillar som är tillåtna.

– Vi ska ha ett möte nu där vi ska diskutera igenom detta ordentlig. Men det kommer nog inte att bli så mycket undantag för vi vill att det ska vara lätta för alla att förstå vad man har att förhålla sig till, säger Karl-Johan Daleen.

Han berättar att räddningstjänsten även förbereder sig inför den kommande veckan på fler sätt och att även MSB har avsatt resurser för att hantera eventuella bränder i Kalmar län.

– MSB har ordnat stärkt beredskap när det gäller södra Sverige och både helikopterresurser och flygplan står i bredeskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rekordvärme 2018

Mer i ämnet