Både läsk och energidryck förbjuds på Skansenskolan i Mörbylånga. Foto: TT/SVT

Nu förbjuds både läsk och energidryck på skoltid

Publicerad

Från och med i dag är det förbjudet att dricka både läsk och energidryck på skoltid på Skansenskolan i Mörbylånga. Man grundar beslutet på studier som visar att elever kan uppleva problem som oro, stress och hjärtklappning efter att de druckit mycket energidryck.

Energidryckens påverkan på unga är en omdebatterad fråga, och Skansenskolan i Mörbylånga är inte den första där dryckerna förbjuds.

– Under en period har vi sett eleverna som dricker energidrycker under dagarna blivit fler och att de dricker mer än tidigare. Samtidigt har förpackningarna blivit större, säger Skansenskolans rektor Sara Brogård.

Kan leda till hjärtklappning

Rektorn berättar att elevhälsan på skolan mött elever som upplevt symptom som hjärtklappning, ångest och oro efter att ha druckit energidryck.

– Man hamnar i ett högre stressläge och tappar koncentrationen och uthålligheten av sådana drycker, säger hon.

”Jag drack två och svimmade” – eleverna om energidrycker Foto: TT/SVT

Läsk är också förbjudet

Det som utmärker Skansenskolan jämfört med andra skolor där energidryck blivit förbjuden är att det även blir förbjudet att dricka läsk på skoltid.

– Det finns flera produkter som är i gråzonen mellan läsk och energidryck och vi tyckte därför det var enklare med ett heltäckande förbud. Ingen högstadieelev behöver dricka sådant under skoldagen ändå, säger Sara Brogård.

Kommer hällas ut

I skolans café finns möjlighet att köpa mellanmål och drycker som motsvarar saft, vilket kommer att vara tillåtet för den elev som känner att hen behöver lite socker. Skulle en elev ertappas med en energidryck eller en burk läsk trots förbudet berättar rektorn att lärarna kommer att omhänderta den.

– Sen finns det möjlighet att hämta drycken efter skolan, om inte så kommer den att hällas ut. Vissa av eleverna tycker att förbudet är urdåligt, men jag tror inte att det här kommer bli en stor ordningsfråga då de flesta elever förstår anledningen, säger Skansenskolans rektor Sara Brogård.

Livsmedelsverkets råd om energidrycker

Visa

Råd från Livsmedelsverket gällande energidrycker:

  • Använd inte drycken som törstsläckare.
  • Använd inte drycken som som vätskeersättning.
  • Blanda inte drycken med alkohol.

Källa: Livsmedelsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mörbylånga

Mer i ämnet