Foto: SVT

Nu stängs Salvelägret

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska det tillfälliga boendet vid Salve i Kalmar stängas. Det beslutade majoritetens företrädare vid ett sammanträde under måndagen, meddelar Kalmar kommun i ett pressmeddelande.

Den 16 november ska det tillfälliga boendet för EU-migranter där det stängas.

Det är de sanitära problemen och att brandkåren bedömer det som farligt som gör att det nu ska stängas. Kommundirektör Anette Andersson har fått i uppdrag att stänga boendet och i nästa vecka stängs vatten och el av, och en vägbom sätts upp.

Salvelägret i Kalmar

– Vi hoppas på en lugn och sansad förflyttning. Vi gör det här tillsammans med Stadsmissionen som varit ansvariga under de här åren. Och de säger att de tror att det här kommer att gå lugnt och sansat till väga, säger Anette Andersson.

Vad händer om de inte lämnar lägret frivilligt?

– Vi har möten under veckan med polis också. Men i dagsläget utifrån den information vi fått så tror vi inte att de egentligen behövs, säger Anette Andersson.

Tidigare togs beslut om att lägret skulle stängas vid årsskiftet. Men nu har alltså beslutats att det ska ske tidigare.

Kalmar kommun har utsett en kontaktperson som stöd för migranterna och kommer erbjuda hjälp med hemresa för de som önskar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Salvelägret i Kalmar

Mer i ämnet