Linn Vall är barnmorska på förlossningen vid centrallasarettet i Växjö. Hon och flera andra barnmorskor på avdelningen är upprörda över att två förlossningssalar nu stängs under en månad. Foto: Richard Söderberg

Nu stängs två förlossningssalar i Växjö – patientsäkerheten hotas

Uppdaterad
Publicerad

Läget blir allt mer ansträngt på förlossningen i Växjö när två förlossningssalar stänger mellan vecka 29 och 32. Under den här tiden kan föderskor komma att hänvisas till förlossningarna i Helsingborg, Kalmar och Karlskrona. I värsta fall kan de tvingas föda i bilen.

Centrumledningen vid Region Kronoberg fattade ett beslut tidigare i maj i år om att stänga två förlossningssalar på centrallasarettet i Växjö. Anledningen är att bemanningen inte är tillräcklig under sommaren och det råder brist på personal inom yrket.

– Läget är väldigt ansträngt just nu. De som vill föda hos oss kan vi komma att tvingas hänvisa till andra förlossningar, till exempel så långt bort som Helsingborg beroende på var föderskan bor, säger Linn Vall som är barnmorska vid förlossningen i Växjö.

Skapar stress

SVT Nyheter Småland har tidigare berättat om turerna kring att stänga förlossningssalar under sommaren. Barnmorskorna vill nu att de familjer som snart ska föda kontaktar förlossningen i Växjö för att se vart de ska vända sig.

– Den här situationen skapar ju en stress för de som ska föda. Om vi inte kan ta emot föderskan när läget är akut finns risken att de kan tvingas genomföra förlossningen i bilen, säger Linn Vall.

Får inte tillräckligt med återhämtning

I snitt kommer tre kvinnor per dygn att föda under de fyra veckorna som två av sex förlossningssalar är stängda. Nu när bemanningen reduceras under sommaren kan det också innebära risker för föderskan.

– Patientsäkerheten hotas eftersom risken är att vi i personalen inte får tillräckligt med återhämtning mellan arbetspassen. Då riskerar koncentrationen och lusten att arbeta gå ner, det i sig kan få konsekvenser, men vi ska så klart göra allt för att det inte ska ske, säger Fredrika Hector som är barnmorska på förlossningen i Växjö.

Beslutet är medicinskt förankrat

Annika Hull Laine är centrumchef på Region Kronoberg. Hon säger att beslutet att stänga två förlossningssalar är det enda rimliga beslutet och att det är diskuterat och förankrat med medicinsk kompetens.

– Men det är ett beslut som är taget utifrån att vi inte kunde komma överens, eftersom vi hade behov av att våra ordinarie barnmorskor i så fall skulle kunna ta extrapass. Och där kom vi inte överens, säger Annika Hull Laine.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen på BB i Växjö

Mer i ämnet