Grannar är rädda att Ölands motorungdomar kommer att störa mer om de får en egen lokal i Färjestaden. Foto: SVT

Ölands nya A-traktorgarage överklagas – grannar rädda för stök

Uppdaterad
Publicerad

I mars kunde SVT berätta att Ölands motorburna ungdom fått klartecken för en egen lokal i Färjestaden. Syftet med lokalen är att ungdomarna skulle få en plats där de kunde utöva sitt intresse utan att störa – men nu har beslutet överklagats av oroliga grannar.

”Att anlägga en motorgård i ett bostadsområde är extraordinärt, vi vill att nämndens beslut ogillas”, skriver den klagande till länsstyrelsen.

Bygglovet för lokalen – som godkänts av samhällsbyggnadsnämnden i Mörbylånga – låg innan beslut ute för möjlighet till yttrande från berörda grannar. En av grannarna uttryckte då oro – och ansåg att bygglovet skulle innebära betydande olägenheter för området.

”Sladda runt i en rondell”

Nu har den grannen valt att överklaga, och beskriver i sin överklagan bygglovet som extraordinärt.

Den klagande menar att garaget skulle medföra en ökning av trafiken i bostadsområdet – och att ungdomarna i högre utsträckning skulle ”sladda runt i en rondell, att åka runt, runt och spela hög musik”.

Risk för jäv

Den klagande anser också att beslutet om att godkänna bygglovet är politiskt motiverat, då det under en längre tid funnits ett intresse bland Mörbylångas styrande politiker för att skapa en ny plats för kommunens motorintresserade ungdom.

Då det är kommunen själva som ansökt om bygglovet, och själva har godkänt det, anser den klagande att det finns en tydlig risk för jäv. Kommunstyrelsens ordförande Matilda Wärenfalk (S) anser dock inte att kommunen agerat på något sätt som avviker från det normala.

– Rent principiellt är det ju ofta så att en kommun både ger tillstånd och har uppföljningsansvar, men vi får så klart titta på detta.

– Det var ju tänkt att det skulle komma igång så fort bygglovet var klart i maj, men nu får vi invänta den demokratiska processen, säger Matilda Wärenfalk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.