Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Martina Holmkvist Lundström från Vislanda jaktskytteförening är kritisk till blyhagelsförbudet, då det tvingar föreningar att lägga ned stora skyttetävlingar. Foto: SVT / Kajsa Oscarson

Nya EU-regler stoppar blyhagel – tvingar jakttävling i Alvesta att lägga ned

Publicerad

Från och med den 16 februari blir det förbjudet att skjuta med blyhagel, i eller inom 100 meter från en våtmark. Reglerna kommer från EU-kommissionen, och definitionen av vad som räknas till våtmark har skapat förvirring hos det svenska jägareförbundet.

Den nya lagen innebär att definitionen av vad som räknas som våtmark förändras. Stålhagel rekommenderas istället för blyhagel, men det skadar naturen och ger inte lika bra träffsäkerhet, menar jägaren Martina Holmkvist Lundström.

– Man vill helst inte använda stålhagel, för rikoschetterna är värre. Det är inte heller så omtyckt av markägare om man träffar träd, eftersom skotten är hårdare, säger hon.

Alvesta

Stor tävling stoppad

Martina Holmkvist Lundström är jägare, och föreningsaktiv i Alvesta-Vislandas skytteförening. Hon är kritisk till förbudet, då hela skytteföreningens tävlingsverksamhet nu äventyras. De har redan tvingats ställa in vårens stora tävling, jaktstigen – på grund av blyhagelsförbudet.

– Jaktstigen är en gammal hederlig tradition här. Det är med sorg i hjärtat vi fick till oss det här beskedet. Vi vet ju inte vad framtiden har att bära, men det ser ju inte ljust ut. I förslaget som ligger på bordet kan bly bli förbjudet helt och hållet.

Syftet med förbudet att komma åt problemet med att sjöfåglar pickar i sig blyhagel och blyförgiftat vatten. Det finns också en risk att människor som äter vattenlevande fåglar får i sig bly, och det kan orsaka skador på nervsystemet.

Se vad skillnaden är på stålhagel och blyhagel här:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magnus Stolpe är ordförande för Svenska Jägareförbundet i Halland. Han ser flera nackdelar med att byta ut bly (höger) mot stål (vänster). Foto: Kristian Åkergren/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Alvesta

Mer i ämnet