Foto: SVT och Anders Wiklund/TT/Arkiv

Vargangrepp söder om Hallaryd – tacka och lamm dödades

Uppdaterad
Publicerad

En varg har attackerat får strax söder om Hallaryd i Kronobergs län. En tacka och ett lamm fick sätta livet till.
– De hade typiska vargskador och är bitna i nacke och hals, säger Rune Håkansson, besiktningsman på Länsstyrelsen i Kronoberg.

Vargattacken skedde endast två kilometer från länsgränsen till Skåne. Länsstyrelsen misstänker sedan tidigare att två vargar rör sig i trakterna kring Skånes gräns. Det finns även ett beslut om skyddsjakt på en varg i Skåne som angripit får i norra Skåne vid fem tillfällen. Men det beslutet gäller inte i Kronoberg. Rune Håkansson tror mycket väl att det kan röra sig om samma varg:

– Det vore inte helt otroligt, men helt säker kan man aldrig vara.

Rune Håkansson var själv på plats söder om Hallaryd där vargattacken upptäcktes under lördagen och han har tidigare varit i kontakt med flertalet fårägare vars får blivit attackerade:

– Vi har ju varg i Sverige och då kan det bli så här. Det är olyckligt och klart att det är jobbigt för dem som äger de dödade fåren. Vissa  ägare ser mer nyktert på det, och för andra är det som att vargen slagit ihjäl deras egna barn. Vi är olika som individer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Älmhult

Mer i ämnet