Ello slakteri i Lammhult har fått ännu ett vitesföreläggande. Foto: SVT

Nytt vitesföreläggande för kritiserade slakteriet i Lammhult

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelsverket har ännu en gång funnit brister på slakteriet Ello i Lammhult. Under november månad upptäcktes avföring på slaktkroppar vid nio tillfällen. Detta gör att myndigheten återigen delar ut ett vitesföreläggande till företaget.

– Vi ser en ökad risk att det skulle kunna finnas salmonella eller sjukdomsframkallande e-coli bakterier på köttet, säger Christian Berking som är senior veterinärinspektör på Livsmedelsverket. 

Livsmedelsverket delar ut så kallade vitesförelägganden när de bedömer att ett slakteri inte har följt lagen, och inte åtgärdat bristerna trots anmärkning. 

– Varje gång man hittar någonting är ett misslyckande. Men varje gång gör vi en aktiv åtgärd för att jobba systematiskt med de här problemen, säger Jonas Malmsten som är vd på Ello Slakt.

Flest förelägganden i landet

Nyligen rapporterade SVT:s Uppdrag granskning om Ello i Lammhult som var det slakteri i landet som fick flest vitesförelägganden under 2019. Problemen har bland annat handlat om hygienproblem som exempelvis skitiga knivar eller avföring på djurkroppar – så kallade fekala föroreningar. 

I början av januari dömde förvaltningsrätten ut vite på sammanlagt 435 000 kronor till slakteriet. 

Nu pekar alltså Livsmedelsverket ännu en gång på brister i verksamheten. 

Livsmedelsverket: ”Kan inte gå för fort fram”

Hur kan detta fortsätta? 

– Vi kan inte gå för fort fram. Enligt reglerna ska vi hela tiden eskalera pressen på företagen, säger Christian Berking.

Ello i Lammhult är nu tvungna att senast 15 februari ha vidtagit åtgärder för att ingen avföring ska finnas på slaktkropparna.

I Uppdrag granskning förklarade du att du var tillsatt som ny vd för att få bort problemen. Men nu verkar det hända igen? 

– Under vissa perioder på året är förutsättningarna svårare. Djuren går ute och är blöta och smutsiga som gör det svårare att hitta vissa saker. Men samtidigt, för oss är det aldrig okej att det finns fekalier på köttet, säger Jonas Malmsten.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.