– Vi ser en ökad risk att det skulle kunna finnas salmonella eller sjukdomsframkallande e-coli bakterier på köttet, säger Christian Berking som är senior veterinärinspektör på Livsmedelsverket.
Livsmedelsverket delar ut så kallade vitesförelägganden när de bedömer att ett slakteri inte har följt lagen, och inte åtgärdat bristerna trots anmärkning.
– Varje gång man hittar någonting är ett misslyckande. Men varje gång gör vi en aktiv åtgärd för att jobba systematiskt med de här problemen, säger Jonas Malmsten som är vd på Ello Slakt.
Flest förelägganden i landet
Nyligen rapporterade SVT:s Uppdrag granskning om Ello i Lammhult som var det slakteri i landet som fick flest vitesförelägganden under 2019. Problemen har bland annat handlat om hygienproblem som exempelvis skitiga knivar eller avföring på djurkroppar – så kallade fekala föroreningar.
I början av januari dömde förvaltningsrätten ut vite på sammanlagt 435 000 kronor till slakteriet.
Nu pekar alltså Livsmedelsverket ännu en gång på brister i verksamheten.
Livsmedelsverket: ”Kan inte gå för fort fram”
Hur kan detta fortsätta?
– Vi kan inte gå för fort fram. Enligt reglerna ska vi hela tiden eskalera pressen på företagen, säger Christian Berking.
Ello i Lammhult är nu tvungna att senast 15 februari ha vidtagit åtgärder för att ingen avföring ska finnas på slaktkropparna.
I Uppdrag granskning förklarade du att du var tillsatt som ny vd för att få bort problemen. Men nu verkar det hända igen?
– Under vissa perioder på året är förutsättningarna svårare. Djuren går ute och är blöta och smutsiga som gör det svårare att hitta vissa saker. Men samtidigt, för oss är det aldrig okej att det finns fekalier på köttet, säger Jonas Malmsten.