Ello slakteri i Lammhult har fått ännu ett vitesföreläggande. Foto: SVT

Ännu ett vitesföreläggande mot Ello slakt i Lammhult

Uppdaterad
Publicerad

Trots flera förelägganden från Livsmedelsverket har slakteriföretaget Ello i Lammhult fortfarande inte åtgärdat hygieniska brister i samband med slakt. Vid två kontroller i februari i år har slaktkroppar kommit i kontakt med golvet utan att därefter putsas.

Livsmedelsverket konstaterar i sitt vitesföreläggande att slaktkroppar delvis hamnat på golvet och därmed kunnat förorenas av gödsel eftersom golvet inte var rent. Har kropparna kommit i kontakt med avföring är risken stor att  hälsofarliga bakterier förs vidare till köttet i samband med styckningen.

Vid kontrollen visade det sig också att den operatör som hanterade slakten inte hade kännedom om att det fanns en rutin om att slaktdelar som kommit i kontakt med golvet skulle putsas.

Flest förelägganden i landet

Tidigare har SVT:s Uppdrag granskning avslöjat att  Ello i Lammhult var det slakteri i landet som fick flest vitesförelägganden under 2019. Problemen har bland annat handlat om bristande hygien som exempelvis skitiga knivar eller avföring på djurkropparna.

I början av januari förra året dömde förvaltningsrätten ut ett vite på sammanlagt 435 000 kronor till slakteriet. 

Nu pekar alltså Livsmedelsverket ännu en gång på brister i verksamheten. 

Löpande vite på 20 000 kronor

Företaget åläggs nu att omedelbart vidta åtgärder. Alla föroreningar som syns på slaktkropparna ska direkt putsas bort och kropparna får inte komma i kontakt med golv, väggar eller plattformar.

Föreläggandet är förenat med ett löpande vite på 20 000 kronor för varje påbörjad kalendermånad och gäller även om det överklagas.

Ello slakt har givits möjlighet att lämna synpunkter på de avvikelser som Livsmedelsverket tagit upp men har inte gjort det.

SVT Nyheter Småland har sökt Ello slakts vd Stina Andersson för en kommentar.

Tarmbakterier kan ge allvarlig sjukdom

Föroreningar på slaktkroppar består till största delen av gödsel och tarminnehåll, vars bakterier är sjukdomsframkallande. Vissa kan ge allvarlig sjukdom. Vid styckningen sprids bakterierna till köttet och de produkter som tillverkas. Förutom att vara sjukdomsframkallande så innebär förekomst av tarmbakterier att köttet och produkterna som tillverkas får sämre hållbarhet.

Källa: Karin Cerenius, avdelningschef Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.