Foto: Margareta Borg

OG-grundaren förnekar inblandning

Uppdaterad
Publicerad

Grundaren av och ledaren för Original Gangsters utpekas som hjärnan bakom den utpressning som slutade med mord och mordförsök i Nässjö i februari 2013. I kvällstidningen GT förnekar han nu all inblandning.

61-åringen sköts i huvudet och avled omedelbart. Hans hustru som också sköts i huvudet överlevde men har fått bestående men av skottskadan, visar läkarutlåtandena som lästes upp under rättegången.

Hon kräver därför, genom sitt ombud advokat Uno Karlsson 225 000 kronor för det lidande och de skador hon drabbats av. 61-åringens döttrar kräver 50 000 kronor var i skadestånd.

Mordet i Nässjö

Internationellt efterlyst

Trots att OG-ledaren Dano eller Denho Acar är internationellt efterlyst för flera allvarliga våldsbrott har han sen 2006 vistas som landsflyktig i Turkiet och är därmed har i princip onåbar för den svenska rättvisan.

Eftersom han enligt egen utsago är trött på alla spekulationer väljer han att uttala sig i kvällstidningen GT och där hävda att han inte på något sätt är inblandad i mordet och mordförsöket i Nässjö, eller det mord på en man på Hisingen i Göteborg som begicks våren 2013, bara några månader efter mordet i Nässjö.

30 000 för billigt för mord

Det faktum att Acar fört över 30 000 kronor till den 31-åring som står åtalad för båda morden förklarar han med att 31-åringen behövde ekonomisk hjälp.

Enligt åklagaren var det Acar som tog emot beställningen från den 58-årige affärsmannen från Nässjö och organiserade indrivningen av resterande köpeskilling för en fastighetsaffär på Höglandet. Enligt åklagaren står också Acar och den nu mordåtalade 31-åringen varandra mycket nära.

Hjälpa till med knarkleverans

Hans några år yngre medhjälpare nekar också till att ha med mordet att göra och hävdar att han åkte med till Nässjö i tron att han skulle hjälpa till med en knarkleverans. Medhjälparen sitter under rättegången i ett eget rum eftersom det enligt rätten finns en hotbild mot honom genom att han har gjort vissa medgivanden.

Men Dano Acar uppger för GT att 30 000 kronor hade varit en alltför dålig betalning om uppdraget hade varit att utföra ett eller flera mord.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Nässjö

Mer i ämnet