Makassar Highway gick på grund utanför Flatvarp under sommaren Foto: Peter Atterfjäll

40 personer sanerar efter Makassar Highway-olyckan

Uppdaterad
Publicerad

Saneringsarbetet vid de drabbade platserna i Tjust skärgård utanför Flatvarp fortsätter. Ett 40-tal personer jobbar för fullt och kommunen har avsatt fem miljoner kronor totalt.

– Kommunen har anställt personal som är ute på de drabbade områdena och finsanerar. Man lägger till exempel ut bark för att kunna samla upp så mycket som möjligt av oljan som nått land, säger Peter Helge, operativ chef vid räddningstjänsten i Västervik.

Enligt kustbevakningen ska 14 ton olja ha läckt ut i vattnet då lastfartyget gick på grund. Stora delar av utsläppet har både Kustbevakningen och räddningstjänsten plockat upp.

– Ingen ny olja driver mot land utan det är tidigare oljepåslag som kommunens personal angriper just nu, säger Peter Helge.

Fem miljoner kronor avsatta

Saneringsarbetet har än så länge kostat kommunen omkring två miljoner kronor. Totalt sett finns fem miljoner avsatta för hela saneringsinsatsen.

Ett 40-tal personer jobbar dagligen med att plocka upp olja och finsanera de drabbade områdena.

– Det är inte räddningstjänstens personal som är ute. Ansvaret har gått över till kommunen och de har anställd tillfällig personal som utför jobbet, säger Peter Helge.

Saneringsarbetet är planerat att pågå fram till den nionde september.

– Under våren kommer det göras en bedömning om man behöver komplettera med några fler insatser. Under vintern låter vi också naturen göra sitt, säger Peter Helge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Grundstötningen Västervik

Mer i ämnet