En kvinna i 30-årsåldern och en man i 35-årsåldern är båda misstänkta för grova sexuella övergrepp. Bilden är ett montage. Foto: SVT

Par misstänkts ha producerat stora mängder barnporr – här är åtalet

Uppdaterad
Publicerad

Åtalet mot den kvinna i 30-årsåldern och den man i 40-årsåldern som misstänks för ett stort antal grova sexuella övergrepp mot två små barn är mycket omfattande. Det har beskrivits av åklagaren som ett av de största målen i landet när det gäller sexuella övergrepp mot barn och egenproducerad barnporr.

Idag väcktes åtal vid Kalmar tingsrätt och åklagaren Linda Caneus kommer under förmiddagen hålla en presskonferens via telefon, där hon berättar mer om målet. 

Mannen har suttit häktad sedan i maj och kvinnan sedan i juni och de är misstänkta för att ha utfört och dokumenterat grova sexuella övergrepp mot två små barn.

Par misstänks ha producerat barnporr

Stort antal övergrepp

Åtalet omfattar hundratals fall av grov våldtäkt mot barn, sexuellt utnyttjande av barn för sexuell posering och sexuellt ofredande. Övergreppen har dokumenterats av paret med filmer och bilder.

Mannen ska enligt åtalet ha innehaft 1,8 miljoner filer med barnpornografiskt material – varav över 200 000 filer bedöms vara grova. Bland filerna finns tusentals bilder och filmer som enligt åtalet visar övergreppen mot de två små barnen.

Utredningen har varit mycket omfattande, bland annat har över 700 000 filer granskats manuellt av polisen. Bara den totala tiden manuellt granskad video som visar grovt material uppgår till över 1000 timmar – varav över 100 timmar bedöms som egenproducerat.

Jobbade på förskola

När kvinnan greps var hon anställd på en förskola, men enligt åklagaren ska den misstänkta brottsligheten inte ha någon koppling till hennes arbete. Enligt åtalet är barnen närstående till de misstänka.

Kvinnan är misstänkt för brott som ska ha skett under 2014 och 2015, då hon bodde tillsammans med mannen. Mannen misstänks för brott under samma tid, men även för brott som ska ha begåtts fram till maj 2019.

Mannen åtalas även för att ha misshandlat ett av barnen.

Enligt åklagaren Linda Caneus har mannen medgett att han syns på en del av filmerna men har formellt inte erkänt brott. Kvinnan ska enligt åklagaren ha uttryckt att hon bara minns två av de misstänkta övergreppen. Deras advokater har avböjt att kommentera.

Det finns också en tredje misstänkt person, en kvinna som är misstänkt för sexuellt ofredande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Par misstänks ha producerat barnporr

Mer i ämnet