Anders Henriksson (S), landstingsråd i Kalmar och Johan Persson (S), kommunalråd i Kalmar.

Partikollegorna i Kalmar: ”Lena är ett klokt val”

Publicerad

Både kommunalrådet i Kalmar och landstingsrådet i Kalmar län känner Lena Hallengren (S) väl och är väldigt stolta över att hon blir ny jämställdhetsminister. De tror också att det kan gynna regionen att ha ett statsråd med lokal förankring.

”Kalmar levererar!!” skriver Kalmars kommunalråd Johan Persson (S) på Twitter. Att Lena Hallengren (S) blir ny jämställdhetsminister ser han som ett kanonval.

– Hon är erfaren. Hon kan det politiska hantverket och det behöver man kunna som stadsråd för att få något gjort. Jag har ju känt henne i 25 år och följt hennes politiska utveckling. Hon är en kompetent politiker – och är också fast förankrad i Kalmar vilket naturligtvis är roligt, säger Johan Persson.

Han tror också att det kan vara positivt för länet och regionen hon kommer ifrån.

– Jo, det tror jag. Det ger oss en möjlighet att få en direktdialog och att komma med inspel i olika frågeställningar, så det tror jag absolut, säger Johan Persson.

Känner till länets förutsättningar

Lena Hallengren kommer också ha ansvar för barn- och äldrefrågor. Och just äldrefrågor har hon stor erfarenhet ifrån i Kalmar län, enligt partikollegan och landstingsrådet Anders Henriksson (S).

– Här har vi många äldre, det är en erfarenhet hon tar med sig och det är bra att det finns en som har erfarenhet från vår region. Det innebär att hon väl känner till de förutsättningar och utmaningar som finns.

Vad tycker du om att hon blir ny minister?

– Det är jättekul. Ett väldigt, väldigt bra val. Lena har en lång politisk erfarenhet både från regeringsarbete, bred erfarenhet från riksdagen och också från att jobba lokalt i länet. Lena är ett bra och klokt val, säger Anders Henriksson.

Redan åren 2002-2006 var Hallengren utbildningminister under Göran Persson. Sedan valförlusten 2006 har hon varit riksdagsledamot och bland annat ordförande i utbildningsutskottet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer