Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Petra Johansson, gruppchef för vapenhandläggare hos Polisen i region syd Foto: SVT

Polisen om 73-åringens vapeninnehav: ”Vi hanterar alltid information skyndsamt”

Publicerad

Bara två veckor innan det misstänkta mordet på Teleborg i Växjö hittade polisen av en slump den åtalade 73-åringen sovande i en bil på en parkering i Växjö. Trots att de då larmade vapenhandläggare om mannens vapenlicens hände inget.

– Jag kan inte uttala mig i det specifika fallet, men rent generellt kan jag säga att vi alltid hanterar den informationen vi får skyndsamt för att avgöra om det finns skäl att omhänderta vapen, säger Petra Johansson, gruppchef för vapenhandläggare hos polisen i region syd.

Hör Petra Johansson i klippet ovan.

Dödsskjutningen på Teleborg

Det finns ett stort antal journalanteckningar om den åtalade mannens psykiska hälsa. Vid ett tillfälle noteras också att han har tillgång till vapen. Men den informationen fick polisen inte kännedom om. Nu har en förundersökning om tjänstefel inom vården inletts.

KLIPP: Varningssignalerna innan mordet på Teleborg i Växjö

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det fanns flera personer, både inom vården och polisen, som visste att 73-åringen hade tillgång till vapen trots en flerårig psykisk ohälsa. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen på Teleborg

Mer i ämnet