– Det är ett helt olämpligt agerande. Det är oacceptabelt och rasistiskt, säger Rolf Granér, lektor vid polisutbildningen Växjö och polisforskare. Foto: SVT

Polisforskare: ”Oacceptabelt och rasistiskt agerande”

Uppdaterad
Publicerad

Rolf Granér, lektor och polisforskare, säger att polisens agerande är helt oacceptabelt.

På en inspelad ljudfil kallas Ahad Nobakth för ”arabjävel” och får höra att han ska åka hem ”till ditt jävla land, ditt jävla pack”. De orden ska ha uttalats av en polis i samband med en avvisning från ett asylboende i Emmaboda i går.

När SVT Nyheter Småland når Rolf Granér säger han att han ännu inte har så mycket bakgrund till händelsen och att han inte vet varför Ahad Nobakth avvisades. Men det han läst om hur polisen agerade får honom att reagera mycket starkt.

– Det är ett helt olämpligt agerande. Det är oacceptabelt och rasistiskt, säger Rolf Granér, lektor vid polisutbildningen i Växjö och polisforskare.

”Går emot polisens värdegrund”

Han menar också att det helt går emot polisens värdegrund och att det till och med kan handla om ett lagbrott.

– Är detta ett tillfälligt överspel är det en sak men om vederbörande gjort sig känd för omdömeslöshet så är det tveksamt om personen borde vara kvar som polis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tumult på asylboende i Emmaboda

Mer i ämnet