Rävemåla friskola. Foto: Cecilia Ekströmer/SVT

Skolskjuts till friskola saknas inför terminstarten

Uppdaterad
Publicerad

Nära hälften av Rävemåla friskolas elever har inte någon skolskjuts inför höstterminen. Den kommunala skolskjutsen är indragen och friskolan har bara en minibuss. – Det klart att det blir problematiskt, skolstarten är snart, säger Henrik Nilsson, styrelseledamot vid skolan.

F-6-skolan i Rävemåla nyöppnades i privat regi under förra läsåret. Flera av skolans elever på landsbygden fick då skolskjuts genom ett samarbete mellan skolan och Tingsryds kommun.

Men inför höstterminen, som startar 20 augusti, finns inga kommunala elever i området och därmed ingen möjlighet att åka med en befintlig tur. Nära hälften av skolans 46 elever har därför fått avslag på ansökan om kommunal skolskjuts, och står utan skjuts inför terminstarten.

Tingsryd

Tittar på alternativ

– Det klart att det blir problematiskt för våra elever att ta sig till skolan. Skolstarten är snart och vi får tillsammans på något sätt lösa det här så att vi kan bedriva vår undervisning, säger Henrik Nilsson, styrelseledamot i Rävemåla friskola.

Friskolan har i dagsläget en minibuss med sju platser, och ser nu över alternativet att antingen köpa in en busstjänst eller ordna ytterligare en buss med chaufför. Eftersom avslagen meddelades i slutet av juni har skolan inte hunnit kalkylera på kostnaderna för en permanent lösning, men menar att samtliga alternativ blir kännbara ekonomiskt.

Stöttar föräldrarna med överklagan

Rävemåla friskola stöttar nu vårdnadshavare som tänker överklaga avslagen. Innan ett slutgiltigt besked tittar skolan på tillfälliga lösningar.

– Eventuellt får vi köra dubbla turer med den buss vi har. Men det innebär justeringar i skolans scheman och ett väldigt extraarbete, naturligtvis, säger Bengt Sjöstedt, rektor för Rävemåla friskola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tingsryd

Mer i ämnet