Martina Sandén, Carina Lindahl Thynell, Bengt Sjöstedt, Henrik Nilsson, Frida Sandén, Madeleine Örkenrud, Mimmi Thynell, – och – vill ha kommunal skolskjuts till Rävemåla friskola. Foto: Cecilia Ekströmer/SVT

Föräldrar tar strid för skolskjuts på landsbygden

Publicerad

Tjugo barn på Rävemåla friskola har nekats skolskjuts av Tingsryds kommun. Enligt föräldrarna lämnas barnen med det enda alternativet att ta cykeln till skolan – upp till 7 kilometer enkel tur över den tungt trafikerade väg 122.

– Med ett avslag från kommunen blir ju alternativet cykel till skolan och det kommer aldrig hända. Det är orimligt att vi skulle släppa ut små barn på 122:an med den tunga trafiken, säger Carina Lindahl Thynell i Guleboda utanför Älmeboda.

Hennes sjuåriga dotter Mimmi har totalt 1,4 mil till och från skolan i Rävemåla, och Carina är en av de föräldrar som kommer att överklaga avslaget.

Befintlig tur försvann

Under förra läsåret kunde Mimmi och tio andra barn i Älmebodatrakten åka med en befintlig rutt till en av de kommunala skolorna, men den har nu dragits in. Ytterligare nio barn fick avslag redan i fjol.

Carina Lindahl Thynell

– Man kan ju fundera på kommunens argument, för kostnaderna lär blir ju högre om barnen ska åka till kommunala skolor längre bort. Det är orimligt från kommunens sida, tycker jag, säger Carina Lindahl Thynell.

Tillfälllig samåkning diskuteras

Inför skolstarten den 20 augusti undersöker föräldrarna hur de kan samordna med skjuts till skolan. Samtidigt utreder Rävemåla friskola i vilken utsträckning de kan erbjuda skolbuss.

– Det enda vi vet säkert är att vi inte släpper ut våra små på cykel på 122:an. Vi får se var det slutar, men det känns ju inte bra naturligtvis.

Har ni funderat på att byta skola till en kommunal?

– Det finns inte att vi kommer byta bara för att kommunen har beslutat att Mimmi inte ska få åka buss. Ska man få välja skolor i fria val måste det ju fungera runtomkring också. Ibland slås man av tanken att kommunen kanske tycker att man borde bo inne i samhället istället, för att det är enklare, säger Carina Lindahl Thynell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tingsryd

Mer i ämnet