Patrik Grimmesjö, bildningschef i Tingsryds kommun. Foto: Tingsryds kommun

Kommunen: ”Vi har varken skyldighet eller möjlighet att betala skolskjuts”

Publicerad

Ett tjugotal elever vid friskolan i Rävemåla har inte längre rätt till kommunal skolskjuts, eftersom Tingsryds kommun inte har någon befintlig tur i området under kommande läsår. – Vi har ingen skyldighet eller ekonomisk möjlighet, säger bildningschefen Patrik Grimmesjö.

Föräldrar till elever vid Rävemåla friskola är upprörda över att de nekas kommunal skolskjuts. I fjol kunde barnen åka med kommunens befintliga tur med skolbussen som körde kommunala elever i Älmebodatrakten, men eftersom inga barn i området går på en kommunal skola i höst har rutten dragits in.

–  I mån av plats hade de självklart fått åka med, men vi har ingen skyldighet eller ekonomisk möjlighet att både betala elevpeng och extra bussturer för friskolan, säger Patrik Grimmesjö, bildningschef vid Tingsryds kommun.

”Föräldrarna behöver prata med sin skola”

Avslagen motiveras med att eleverna valt att gå på en annan skola än den kommunala skola de hänvisats till. Enligt skollagen är en kommun skyldig att erbjuda kostnadsfri skolskjuts för en elev som valt en annan skola än den kommunen anvisat, om det kan ske utan merkostnader för kommunen.

– Det blir ju en ekonomisk och organisatorisk merkostnad. Här hade vi tvingats köpa in en ny abonnerad tur och det har vi inte pengar till. Föräldrarna kanske upplever att barnen är lämnade till cykel, men där behöver de ju prata med sin skola helt enkelt.

Ökade intäkter med elevpeng

Patrik Grimmesjö menar också att allt fler elever har valt att gå på Rävemåla friskola, vilket ger skolan ökade intäkter med kommunens elevpeng.

– De får större möjlighet att administrera en egen buss, skaffa busskort om det finns länstrafikturer i området eller hitta andra lösningar, säger han.

Rävemåla friskola och föräldrar till elever som fått avslag diskuterar nu möjligheten till tillfälliga transportlösningar inför skolstarten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tingsryd

Mer i ämnet