Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Olle Lundin Foto: SVT

Professorn om S-politikerns inlägg om Emil Hellkvist: ”Kriminellt”

Uppdaterad
Publicerad

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, säger till SVT Nyheter Småland att Roger Holmbergs inlägg i sociala medier om Emil Hellkvist är ett klockrent brott mot tystnadsplikten.
– Det här är så dumt, och det är till och med så jävla dumt så att lagstiftaren har bestämt sig för att det är kriminellt, säger han.

Enligt Olle Lundin är uppgifterna om att Emil Hellkvist har fått försörjningsstöd, som bland annat fanns med i Roger Holmbergs inlägg, utan tvekan sekretessbelagda uppgifter. I en debattartikel har Roger Holmberg hävdat att han ville klargöra hur det låg till i Emils fall eftersom Emil själv gått ut med uppgifter i sociala medier. Men den förklaringen köper Olle Lundin inte alls.

– Nej, det är fantastiskt klantigt. Tycker man att man från en myndighet ska förklara hur det ligger till så får man göra det i generella ordalag, inte gå ut med uppgifter som går att koppla till en enskild person. Och skriver man någons förnamn är det väldigt lätt att koppla till en person, säger Olle Lundin.

”JO kommer att studsa upp i taket”

DHR, förbundet för funktionsnedsatta, har anmält Roger Holmbergs agerande till både polisen och JO. Olle Lundin tror att JO kommer att fälla Roger Holmberg.

– JO kommer sannolikt att studsa rakt upp i taket. Det är inte alltid som det händer så mycket när man gör en polisanmälan, men JO kommer säkert att reagera, säger Olle Lundin.

SVT har vid flera tillfällen varit i kontakt med Roger Holmberg som har valt att inte kommentera händelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Emil Hellkvist

Mer i ämnet