KLT beräknas tappa 100 miljoner kronor i år. Förluster som regionen kan behöva täcka upp. Foto: Farhad Khalili/SVT

KLT beräknas tappa 100 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Kalmar länstrafik beräknas göra ett underskott på 100 miljoner kronor i år på grund av coronapandemin.

– Det beror både på ett tapp i antalet resenärer och en låg betalningsmoral när man inte längre visar biljetten för föraren, säger Christer Holmgren, trafikdirektör på Region Kalmar län.

Antalet resenärer som reser med Kalmar länstrafik (KLT) har minskat drastiskt under våren. Likaså gäller antalet lösta biljetter när nya regler gjorde att resenären inte längre kan köpa eller behöver visa upp en giltig biljett för föraren.

Enligt KLT:s delårsrapport som presenterades under fredagen väntas bolaget göra ett underskott på drygt 100 miljoner kronor under 2020. Under 2019 var regionens bussbolag självfinansierat till 51 procent men i år har den siffran sjunkit till 38 procent.

Ökar antalet biljettkontrollanter

Efter sommaren har resandet ökat igen, men tjuvåkandet är fortsatt högt.

– Vi märker att resandet ökar, men det gör inte intäkterna. Så det är många som reser utan biljett, säger Christer Holmgren och fortsätter:

– Vi har ökat antalet biljettkontrollanter radikalt och kommer trappa upp det ännu mer.

Regionen får betala

Situationen är långt ifrån unik för KLT. Regeringen har gett riktade bidrag på tre miljarder kronor till landets kollektivtrafik för att täcka upp förluster under årets första tre månader. KLT ansökte om 35 miljoner kronor för att täcka upp vårens förluster, men hur mycket bolaget faktiskt kommer få vet man inte.

– Inget beslut är taget om det än, så det är svårt att säga hur mycket vi får. Vi väntar även på besked om det blir mer stöd från staten för hösten, annars blir det regionen som får gå in med pengar, säger Christer Holmgren.

Om resenärerna kan komma att påverkas av bolagets dåliga resultat vet man heller inte.

– Risken är överhängande att det kan komma åtgärder som påverkar resenärerna, men de diskussionerna har inte startat än.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet