Sjöfartsverkets räddningshelikopter Lifeguard 007. Foto: Johan Nilsson/TT

Räddningshelikoptrar blir en fråga för regeringen

Publicerad

Nu hamnar frågan om sjuktransporter med helikopter hos regeringen. I november försvinner möjligheten eftersom Sjöfartsverket som hittills lånat ut sin helikopter anser att det bryter mot lagen.

Sjöfartsverket har sagt upp avtalet med regioner och landsting eftersom de menar att de bara har ansvar för sjöräddningar och sjuktransporter till och från fartyg, att hjälpa regioner med sjuktransporter bryter mot lagen menar Sjöfartsverket. Det har SVT tidigare rapporterat.

Men den här typen av samarbeten måste finnas, menar riksdagsledamoten Per Schöldberg (C) från Växjö.

– Jag ser inte så stor samhällsnytta i att Region Kronoberg har en helikopter ståenden som används några gånger per år, samtidigt som den här lösningen finns, säger Per Schöldberg (C) till Smålandsposten.

I veckan ska Per Schöldberg (C) fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) från Växjö hur samarbeten mellan statliga myndigheter och regioner ska fungera, skriver Smålandsposten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer