Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Rapport för gifttomten i Alvesta visar: Höga halter av arsenik i grundvattnet

Uppdaterad
Publicerad

En färsk rapport visar att det är ”mycket höga halter arsenik i jord och grundvatten” på Chemwoods nedlagda industritomt i Alvesta. Ett konsultföretag har kommit fram till att en sanering kommer kosta kommunen drygt 20 miljoner kronor.

Företaget Chemwood har sysslat med träimpregnering på en industritomt i Alvesta sedan 1970-talet. De har använt sig av impregneringsmedel som innehåller krom, arsenik och koppar, och fastigheten har därför kraftigt förorenats.

Kommunen har känt till att grundvattnet på tomten innehåller höga halter av giftiga ämnen, men inte exakt hur mycket det rör sig om.

Alvesta

Nya prover visar på höga halter gifter under ytan

Nu visar en ny rapport, beställd av kommunen, att det finns mycket höga halter av arsenik i jorden och i grundvattnet på tomten, upp till 40 gånger mer än riktvärdet. Proverna har tagits på två meters djup.

– Det är arsenik som är det mest problematiska av dessa ämnen som finns här i jorden, säger miljöinspektör Karolina Ruter.

Vissa ämnen kan orsaka cancer

Arsenik kan efter långvarig konsumtion orsaka både cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. De två närliggande vattendragen, Ilabäcken och Hjortsbergaån, visar däremot inga tecken på förhöjda halter av giftiga ämnen.

Konsultbolaget som har gjort utredningen har tagit fram tre förslag på hur tomten kan saneras. Den billigaste varianten kostar 18,7 miljoner, och den dyraste 24,4 miljoner kronor. Notan kan komma att betalas av skattebetalarna, då Chemwood gick i konkurs år 2019 och därmed saknas en fastighetsägare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Alvesta

Mer i ämnet