Energimarknadsinspektionen beslutade den 5 september 2019 att avslå Svenska kraftnäts ansökan. Svenska kraftnät överklagade beslutet till regeringen som nu fattat beslut i ärendena. Foto: TT/SVT

Regeringsbeslut: Ja till elledning mellan Nybro och Hemsjö

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har fattat beslut gällande tillstånd för Svenska kraftnät att bygga och driva den omdiskuterade högspänningsledningen mellan Ekhyddan i Kalmar län och Hemsjö i Blekinge.

Regeringen beslutade under torsdagen i två ärenden gällande den omdiskuterade 420 kilovolts elledning mellan Ekhyddan och Hemsjö. Elledningen är nödvändig för att klara en driftsäker elförsörjning i södra Sverige, hävdar Svenska kraftnät.

Ja till sträckningen Nybro-Hemsjö

Det ena ärendet gäller sträckningen Nybro till Hemsjö, där regeringen beslutat att meddela tillstånd för en luftledning.

Kritiserad kraftledning

I det andra ärendet gäller sträckningen Ekhyddan till Nybro, där regeringen beslutat att lämna tillbaka ärendet till Energimarknadsinspektionen för ny prövning.

Svenska kraftnät behöver komplettera med studier om påverkan på arter och habitat, enligt information från regeringen.

Omdiskuterad högspänningsledning

Energimarknadsinspektionen beslutade för två år sen att avslå Svenska kraftnäts ansökan om den 20 mil långa kraftledningen. Svenska kraftnät överklagade beslutet till regeringen som nu alltså meddelat sina beslut.

Energimarknadsinspektionen ska nu besluta om villkor för att bygga och underhålla ledningen mellan Nybro och Hemsjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserad kraftledning

Mer i ämnet