Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regiondirektör Martin Myrskog menar att resurserna kan användas bättre om man minskar på akutvården. Regionstyrelsen ordförande Henrietta Modig Serrate (S) anser ändå att frågan måste utredas vidare. Foto: Rebecca Karlsson/SVT

Regiondirektören om framtiden för Kronobergs akutvård: ”Handlar inte om geografi”

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen kring sjukhusvården i länet talar ett tydligt språk: Att fortsätta bedriva akutvård på samma sätt som i dag är inte hållbart.

– När vi har jourverksamhet dygnet runt så binder det mycket resurser, säger Martin Myrskog regiondirektör i Kronoberg.

Politikerna i Region Kronoberg tog på tisdagen emot tjänstemannautredningen kring framtidens sjukhusvård i länet.

En utredning som tydligt pekar på vinster med att bedriva akutverksamhet vid Centrallasarettet i Växjö. Ljungby lasarett skulle då få en tydlig profil mot mer planerad och specialiserad vård.

– Vi har ju tittat på flera kriterier som ekonomi, tillgänglighet och arbetsmiljö. Det här handlar om hur vi kan använda våra resurser på bästa möjliga sätt, säger Martin Myrskog regiondirektör som lett utredningsarbetet.

Vill behålla akutvård i Ljungby

Regionstyrelsen ordförande Henrietta Modig Serrate (S) säger att utredningen tydligt visar att någonting måste göras, men vill fortsatt göra allt för att länet ska ha kvar akutverksamhet i både Ljungby och Växjö.

– Om vi bara fortsätter som vi gör idag så kommer vi ha svårt att bemanna två akutsjukhus och vi kommer få problem med växande köer i den planerade vården, säger Henrietta Modig Serrate (S).

Hur mycket utredningen kommer ligga till grund för framtida beslut förklarar Henrietta Modig Serrate (S) i klippet ovan.

Anna Zelvin (KD) berättar att Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna har ett eget förslag kring Ljungby lasarett.

I klippet får du höra mer om det förslaget:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Zelvin (KD) säger att KD, C och L har ett eget förslag för Ljungby lasarett. Ett förslag som de tror kan gynna den västra delen av länet. Foto: Arta Tahiri/SVT

– Deras yrkande tillför ingenting alls. Deras yrkande ligger ju i linje med vad som redan är avsett att utredas, säger Henrietta Modig Serrate (S).

Vad tror du, kommer det finnas en akutverksamhet i Ljungby på sikt?

– Det är inte utredningen själv som avgör det utan vi pekar bara hur vi kan använda resurserna och vilka utmaningar som finns. Det är upp till politikerna att besluta i vilken riktning man vill gå, säger Martin Myrskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.