Joachim Åberg, enhetschef på Lingården i Lenhovda. På torsdag hävs besöksförbudet på särskilda boenden. Men regler finns att förhålla sig till. Foto: SVT

Här är reglerna som anhöriga ska följa vid besök

Publicerad

Lingården i Lenhovda är ett särskilt boende och som på torsdag tar emot besök från anhöriga när besöksförbudet på äldreboenden hävs. Men det finns regler att förhålla sig till.

Det är inte bara att stiga in på det särskilda boendet. Till exempel kommer ytterdörrar vara låsa och de anhöriga som vill komma in på boendet ska gärna boka tid innan. Men det finns mer saker att tänka på.

– I och med att besöksförbudet hänvs så har de rätt att ta emot besök när de vill. Vårt ansvar är att se till att skydda våra boende, det gör vi genom att ha strikta besöksregler. Det kan vara att till exempel boka besökstid så att vi har personal som tar emot anhöriga, lotsar till lägenheten och berättar om rutiner som finns, säger Joachim Åberg.

I klippet ovan berättar enhetschefen Joachim Åberg om besöksreglerna.

Det var i mitten av september som regeringen meddelade att det tillfälliga besöksförbudet på särskilda boenden upphör efter den 30 september. Förbudet infördes 1 april för att förhindra smittspridning av covid-19 och skydda äldre.

Men när den snabba spridningen nu avtagit i samhället och den akuta belastningen på hälso- och sjukvården är lägre hävs förbudet, uppger Folkhälsomyndigheten. Men om smittspridningen ökar kan lokala restriktioner införas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.