Ny våg av sadelstölder mot ridklubbar

Publicerad

Ridsadlar och annan ridutrustning är hett byte för organiserade stöldligor. Den senaste tiden har flera inbrott skett i Småland, därför ser flera ridklubbar nu över säkerheten för att förhindra inbrott.

– I första hand ser vi alltid till att ha låst och vi iakttar vilka människor det är som rör sig här på kvällarna, om det är några föräldrar eller vuxna vi inte känner igen, säger Elisabet Flygt, verksamhetschef på en ridskola i Kalmartrakten.

Hon gör till och med ett medvetet val att köpa begagnade sadlar för att hon då vet att de inte är lika eftertraktade.

Ridsadlar, som finns i ett väldigt stort prisspann beroende på hantverk och material, har länge varit eftertraktade av stöldligor som sedan säljer stöldgodset utomlands.

Utrustning för 150 000 kronor stals

Camilla Johansson som äger en gård i Tranåstrakten fick för drygt en vecka sedan ridutrustning stulet för strax under 150 000 kronor.

– Någon hade varit inne och tagit allt och vi fick en chock, det är sorgligt, säger hon.

Polisen varnade för den här typen av stölder i november 2018. De uppmanade även ridklubbar att utrusta sina ridkammare med rejäla lås och även larm. Men även att stöldmärka sin utrustning kan vara ett sätt att förhindra att den blir stulen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalmar

Mer i ämnet