Foto: SVT/Privat

Röda Korset i Växjö vill stötta patienter på akuten

Uppdaterad
Publicerad

Om någon månad kommer Röda korskretsen i Växjö att finnas på akuten på Växjö Centrallasarett.

– Vi kommer att kunna hjälpa till genom att finnas där, genom att prata och kanske ordna med fika för de patienter som är på akuten, säger Marie Liljegren som är samordnare för Röda korskretsen i Växjö.

Röda korset har värdar sjukhuset sedan lång tid tillbaka, men har inte haft någon verksamhet på akuten. Men med start i höst kommer det att finnas volontärer som kan hjälpa till genom att finnas på plats.

– Den här typen av verksamhet finns på fler ställen i landet och det vi har förstått att både personal och patienter är tacksamma över att vi finns på akuten, säger Marie Liljegren.

Har den här satsningen något att göra med att det förekommit hot om våld på sjukhus?

– Nej, det är inte på något sätt kopplat till de hotfulla situationer som det rapporterats om på sjukhus. Däremot kommer vi av säkerhetsskäl bara att vara på akuten fram till klockan 20 på kvällarna, säger hon.

Och då handlar det inte om att det skulle vara hotfullt inne på sjukhuset, utan att det kan vara hotfullt på utsidan, sent på kvällen.

Röda korset i Växjö är precis i uppstartsskedet av den nya verksamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.