Rökande bagare och avfall vid degen – stora brister upptäckta på bageri

Publicerad

Bagare som rökte under arbetet och avfall i närheten av degberedningen. Det är några av de bristerna som upptäcktes på ett bageri i Kronobergs län.

I fredags fick företaget ett förbud till att släppa ut varor på marknaden och produktionen stoppades. Detta efter en inspektion som upptäckte stora brister i bland annat hygien. 

– Det var för skitigt och de rökte under produktionen. Det låg fimpar lite överallt, berättar inspektören som var på plats för SVT Nyheter Småland. 

I inspektionsprotokollet kan man också läsa att avfall förvarades i närheten av degberedningen. Bröd låg på golvet i lokalen och kemikalier förvarades bland mjölsäckarna. 

Bristfälliga kunskaper i livsmedelshygien

Verksamheten visade brister på egenkontroll och rengöring samt personalen visade bristfälliga kunskaper i livsmedelshygien. 

Företaget som levererar bröd till butiker i både Kronoberg, Kalmar och Blekinge har nu städat upp i sina lokaler och efter en ny inspektion i måndags så kunde förbudet hävas och produktionen öppnas igen. 

– De hade städat upp men däremot kvarstår bland annat utbildning av personalen i livsmedelshygien. De bristerna kommer vi att följa upp. 

På tisdagen gavs företaget ett föreläggande som betyder att de måste återkalla produkter som tillverkats mellan vissa specifika datum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer