Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gästarbetarna bor i barracken på Ölands djurpark, och får mat som är skänkt till djuren. Hör Gica berätta i klippet. Foto: Hamed Ubaidi Karlsson/SVT, Celine Ekelund/SVT Grafik

Rumänske Gica hämtade utgången mat till djuren – gavs till gästarbetarna på Ölands djurpark

Uppdaterad
Publicerad

Varje dag hämtade  den rumänska gästarbetaren Gica och en kollega utgången mat till djuren på Ölands djurpark. Men maten tillagade han också till gästarbetarna.

– Vi fick äta samma mat som djuren, säger han till SVT.

Ett flertal källor som har jobbat på Ölands djurpark under olika år, har berättat för SVT Nyheter Småland hur utgången mat som skulle gå till djuren serverades som mat till gästarbetarna.

Gica jobbade på Ölands djurpark i fem veckor under 2022, och var bland annat kollega med Fanica Gherasim som dog i arbetsplatsolyckan i augusti förra året.

Dödsolyckan på Ölands djurpark

”Visade ledningen”

Varje morgon hämtade Gica och en kollega utgången mat från lokala butiker – som han själv tillagade till de andra gästarbetarna. Han berättar också att de emellanåt tillagade mat ur frysen med kött till djuren.

– Jag visade ledningen att köttet hade gått ut, och att det var ett problem, säger han till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan på Ölands djurpark

Mer i ämnet