Kvinnan är dömd för att ha planerat att döda sin pappa. Hon hade anskaffat handskar och en kniv för att begå brottet, samt berättat för flera personer om sin plan. Foto: Polisens förundersökning

Rymling från rättspsyk i Växjö fortfarande på fri fot – dömd för förberedelse till mord

Uppdaterad
Publicerad
Den kvinna i 30-årsåldern som under söndagen rymde från rättspsykiatrin i Växjö är fortsatt på fri fot. Kvinnan dömdes i höstas för förberedelse till mord efter att ha planerat att döda sin pappa.

Det var under en promenad tillsammans med två ledsagare i ett naturområde i Växjö som kvinnan rymde. Hon är efterlyst av polisen men eftersom hon inte anses vara någon fara för allmänheten pågår inget aktivt arbete för att hitta henne.

– Vi bedömer att det är en lågriskpatient och lägger därför inte lika mycket energi på att hitta henne som om det vore en högriskpatient, säger David Wirdelöv, biträdande verksamhetschef och säkerhetsansvarig på rättspsykiska regionkliniken i Växjö.

Kvinnan dömdes i oktober för förberedelse till mord efter att ha köpt kniv och handskar, samt berättat för flera personer att hon planerade att döda sin pappa. Hon dömdes då till rättspsykiatriskt vård och har sedan dess vårdats i Växjö på en avdelning med låg säkerhetsklass.

Fått indikationer om var hon kan befinna sig

Anhöriga har informerats om att kvinnan har avvikit från sin rättspsykiatriska vård.

– Vi är skyldiga enligt lag att underrätta personer som kan vara berörda om någon avviker, och då ser vi till domslutet, säger David Wirdelöv.

Trots att inget aktivt arbete pågår för att hitta kvinnan försöker rättspsykiatrin tillsammans med polisen att samla in information om var hon kan befinna sig. Enligt David Wirdelöv är det ovanligt att patienter som avviker från rättspsykiatrisk vård stannar kvar i området. Förmodligen har kvinnan redan lämnat länet, konstaterar han.

– Vi har fått en del indikationer som kan vara nyttiga för oss och som polisen också har fått ta del av.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer