Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stora delar av jorden på Robert Stuve och Andrea Harneids tomt i Alsterbo är sanerad från tungmetaller. Hör grannarna till gamla glasbruket i klippet. Foto: SVT / Karin Ahlgren

Efter saneringen av glasbruket i Alsterbro – nu vågar de odla grönsaker

Uppdaterad
Publicerad

För grannar till det nerlagda glasbruket i Alsterbro innebär saneringen att de för första gången ska kunna odla ätbara grönsaker på sin tomt.

Andrea Harneid och Robert Stuve i Alsterbro planerar för årets grönsaksodling i sin trädgård intill det nerlagda gamla glasbruket på orten.

Det är allra första gången de kan odla något ätbärt på sim tomt eftersom den tidigare varit förorenad av olika tungmetaller sedan de årtionden av glasbrukstillverkning som skett i glasbrukets lokaler.

– Vi har tänkt odla lite potatis och grönsaker, säger Andrea Harneid.

Stora delar av jorden på deras tomt är uppgrävd och ersatt av ny jord utan tungmetaller eftersom glasbrukstillverkningen förorenat marken svårt. Den bortgrävda jorden innehöll höga halter av tungmetaller vilket gjorde det omöjligt att odla något ätbart.

Paret har planterat bärbuskar och jordgubbsplantor och de första potatisarna har kommit i jorden. Ett växthus på tomten står snart klart för användning.

– Vi har inte kunnat odla något på den här tomten tidigare. Men nu hoppas vi att det ska gå bra, säger Andrea.

Saneringen av glasriket

• I Glasriket har man utrett ett 40-tal glasbruk som alla är av högsta riskklass enligt länsstyrelsens klassificering.

• Högsta riskklass innebär att det finns en mycket stor risk för skador på människa och miljö.

• Sex av glasbruken har sanerats. Alsterbro finns bland de sex.

• Projetet som heter Inovativ sanering finansieras av SGI och Länsstyrelserna i Kalmar och Kronoberg samt av Glasrikekommunerna, Målerås Glasbruk, The Glass Factory, Ragn‑Sells, Form Us With Love.

Källa: Innovativ sanering

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.