Siffror visar: Vaccinationsviljan har störtdykt sedan restriktionerna släppte

Uppdaterad
Publicerad

Antalet som vaccinerar sig med den tredje dosen mot covid-19 har rasat i båda länen under februari månad, visar siffror som SVT Nyheter Småland tagit del av. Nu hoppas båda regionerna bättra på vaccinationsstatistiken – och vaccinationsviljan – genom en nationell vaccinationsvecka.

Mellan den första och den sista veckan i februari minskade antalet tagna dos 3-doser med 77 procent i Region Kalmar (se faktaruta). Även antalet tagna dos 1,2 och 4 minskar, visar siffrorna.

– Vaccinationsviljan har minskat när restriktionerna släppte i Sverige. Det är en klar nedåtgående trend över hela linjen, säger Marie Ragnarsson, vaccinsamordnare i Region Kalmar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Samma tydliga tendens syns i Kronoberg. Motsvarande minskning under samma period i februari var i Kronoberg 73 procent.

– Vi kan se att våra invånare inte är så villiga att boka tider längre. Vi kan också se invånare som bokat tid men som inte dyker upp efter det att man tog bort restriktionerna, säger Marie Jadner, vaccinationssamordnare i Kronoberg.

Drop in på fler ställen i veckan

Under kommande vecka hålls en nationell vaccinationsvecka där man ska försöka öka på vaccinationsviljan igen. Tanken är att fokusera på platser där många människor rör sig och platser där man vet att vaccinationstäckningen fortsatt är låg.

I Kronoberg kommer man erbjuda drop in-vaccination vid två stora mataffärer i Växjö och Ljungby. Så även i Kalmar och Västervik och på Folkets park i Oskarshamn. Dessutom kommer samtliga hälsocentraler i Kalmar och Kronoberg erbjuda drop in-vaccination under veckan.

Hör Ann-Louise Elling, verksamhetschef på Kvarnholmens hälsocentral i Kalmar berätta mer om hur de märkt av ett minskat vaccinintresse i klippet.

Så mycket har vaccinationsviljan minskat

Antal givna doser per vecka (dos 3)

Region Kalmar:

vecka 5: 7703

vecka 6: 6089

vecka 7: 4529

vecka 8: 2796

vecka 9: 1697

Region Kronoberg:

vecka 5: 5764

vecka 6: 540

vecka 7: 3427

vecka 8: 2075

vecka 9: 1520

Fotnot: Eftersom gruppen som erbjuds dos 3 hela tiden fylls på av nya personer som tagit dos 2 för tre månader sedan (tremånadersintervallet) så beror inte förändringen på att de som redan tagit sin tredje dos minskar vecka för vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet