Tilläggsförhör och försvarstal – så var rättegångens sista dag

Publicerad

Den sista dagen av förhandlingarna i Göta hovrätt inleddes på onsdagen med ett tilläggsförhör. Det var en av de tilltalade männens försvarsadvokater, Tommy Nilsson, som åberopade ett förhör med markägaren till platsen där 70-åringen hittades död.

Precis som under tisdagen var det den omstridda vägbommen som var i fokus. Åklagaren använde under sin slutplädering vägbommen som ett bevis på att två personer måste ha hjälpts åt – något försvaret bestred.

Detta ledde till ett tilläggsförhör, där markägaren fick förklara hur man öppnar vägbommen som aldrig är låst. Markägaren berättade att bommen brukar stanna i öppet läge, och att det aldrig hänt att den stängts av sig själv.

Markarydsfallet

Stärkte försvarets tes

Med förhöret ville försvaret stärka sitt påstående om att gärningarna kan ha utförts av en ensam person. Inte två personer som åklagaren menar att det krävts.

När tingsrätten meddelade sin dom, där båda männen fälldes för mord, skrevs att hela processen med att tillgripa bilen, överfalla, binda och köra ut 70-åringen i skogen kräver två personers inblandning. Något som försvarsadvokaterna inte håller med om.

– Det saknas helt underlag för det, säger försvarsadvokaten Torgny Dahlberg.

Fortsatte skylla på varandra

Under hela rättsprocessen har de tilltalade skyllt på varandra och det fortsatte även under hovrättsförhandlingarna.

Under den sista dagen fick en av de tilltalade ge sin berättelse av vad som hände. Han sade att ”hans själ var ren”.

– Jag har inte slagit någon, jag har inte bundit någon och jag har inte dödat någon. Jag sätter mig medvetet vid ratten till en bil jag vet är stulen, jag förnekar inte det. Men att döda en människa för den sakens skull, nej. Jag kan inte ens döda djur, sade han i rättssalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Markarydsfallet

Mer i ämnet