Sjukhusclownerna Mike och KaBom håller nu till på sociala medier istället för på länens sjukhus. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Sjukhusclownerna gör succé på sociala medier under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Även sjukhusclownerna har behövt anpassa sin verksamhet till följd av coronakrisen. Clownerna Mike och KaBom sänder numera sin show på nätet, istället för att för att besöka länens barnkliniker.

Vanligtvis besöker sjukhusclownerna Mikael ”Mike” Lovestedt och Martin ”KaBom” Ibohm barnklinikerna på sjukhusen i både Kronoberg, Blekinge och Kalmar län. Men i mitten av mars beslutades det att sjukhusclownernas regelbundna besök skulle pausas för att minimera risken för smittspridning av coronaviruset.

Större publik online

Sedan några veckor tillbaka sänder sjukhusclownerna istället en föreställning i veckan på sociala medier, vilket har lockat en långt större publik än vad de är vana vid på länens sjukhus.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

– Först ser man att det kanske är ett trettiotal som tittar på det live, men sen sparas klippet och när man tittar nästa gång så är det tre tusen som har sett det och det är jätteroligt, säger Mikael Lovestedt.

– Det är alltid bättre att göra det live ute på sjukhusen, men eftersom omständigheterna är som de är så är det här en jättebra grej att göra just nu, säger Mikael Lovestedt.

Nå ut genom skärmen

Sjukhusbesöken är pausade fram till sommaren, men de båda sjukhusclownerna hoppas på att återigen kunna besöka länens barnsjukhus till hösten. Det betyder däremot inte att livesändningarna på sociala medier upphör.

– Det här är ett bra komplement just nu och kanske något vi kan fortsätta med även efter pandemin, för att exempelvis nå barn som vårdas hemma, säger Martin Ibohm.

I klippet ovan kan du se mer om hur deras shower går till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet