Martin Holmgren från Kriminalvården och Kalmars kommunalråd Johan Persson (S) tog idag i hand på det nya avtalet. Foto: Kommunens presskonferens

Digital handskakning ger minst 400 nya jobb till Kalmar

Publicerad

Kalmar kammar hem minst 400 statliga jobb. Ett samverkansavtal mellan Kalmar kommun och Kriminalvården undertecknades idag. I avtalet ingår också ett helt nytt häkte som skall byggas i centrala Kalmar.

Via en direktsänd länk där Johan Person under samarbetsavtalet med Kriminalvården.

– Det är en glädjens dag för för Kalmar, som kommer att innebära minst 400 nya jobb,  säger Johan Persson.

2026 är enligt avtalet planen att anstalten och häktet ska stå klart.

Är alla på sin plats när det gäller detaljplaner?

– När det gäller den tomten vid Halltorp söder om Kalmar där anstalten är planerad, så kommer arbetet med en detaljplan att fortsätta. Det arbetet ansvarar Kalmar kommun för. När det gäller häktet som planeras intill polishuset finns det redan en detaljplan, säger Martin Holmgren generaldirektör Kriminalvården.

Kriminalvården kommer att ansvara för upphandling av byggprojektet och arbetet med att söka en hyresvärd. Det nya anstalten i Kalmar kommer att kunna ta emot upp till 400 interner och det nya häktet kan ta in upp till 80 frihetsberövade personer. Kriminalvården var idag mycket nöjda med avtalet. Läget i kriminalvården har under lång tid varit ansträngd. 

-Vi har idag tagit ett jättestort steg mot att få till en ny anstalt i Kalmar. För oss är det centralt vi har stor platsbrist. Vi bygger även en ny anstalt i Trelleborg. De två nya anstalterna är helt avgörande för att vi ska kunna bedriva vår verksamhet framöver, säger Martin Holmgren.

Beslut om den detaljplan för den nya anstalten i området vid Halltorp vid E-22:an söder om Kalmar kommer att tas på tisdag i nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.