Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så påverkar de nya lagarna för A-traktorer trafikpolisens arbete. Foto: Ricardo Garcia/SVT

Ny lag på bälte i A-traktorer – polisen: ”Stor skillnad”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den 31 augusti är det krav på bilbälte för den som färdas i en A-traktor. Det blir också förbjudet att sitta mer än en person per passagerarplats.

– Den stora skillnaden blir nog att vi kan ingripa direkt och inte fastna i olika bedömningar. Det blir tydligare nu – varje person som färdas i fordonet ska ha bilbälte på sig, säger Mattias Holgersson, bilinspektör vid trafikpolisen i Växjö.

De ändringar i trafikförordningen, som träder i kraft den 31 augusti, innebär att passagerare ska färdas på en plats som är avsedd för passagerare. Den som färdas i en A-traktor ska använda bälte.

Får inte ha för många passagerare

– Det måste finnas fungerande bilbälte på förar- och passagerarsäten. I praktiken blir det förbjudet att köra med flera personer i framsätet, i normalfallet blir det då bara två personer i bilen, säger Mattias Holgersson.

Regeländringen gäller för den som färdas i en bil som är ombyggd till traktor, alltså en A-traktor. Vanliga traktorer, till exempel, jordbrukstraktorer, omfattas inte av de nya reglerna.

Sedan tidigare finns det regelverk som bestämmer att A-traktor inte får vara konstruerad för att kunna köra i mer än 30 kilometer i timmen.

Hör om den nya bälteskraven i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.