Foto: TT

Dömda för överfallsvåldtäkt – visat ”hänsynslöshet och råhet”

Uppdaterad
Publicerad

De två unga män som stått åtalade misstänkta för grov våldtäkt mot en kvinna i Kalmar döms till sluten ungdomsvård och utvisning.

De två yngre männen misstänks ha överfallit och våldtagit en kvinna på Norrliden i Kalmar i september förra året. Även en tredje man ska ha varit delaktig, men den personen är fortfarande oidentifierad.

Enligt tingsrätten har kvinnan gett ett synnerligen trovärdigt intryck och berättat detaljerat om händelsen. Den ena misstänkta mannen menade under rättegången att det var kvinnan själv som tog initiativ till sex, en förklaring som tingsrätten inte fäst någon vikt vid i sin dom.

Fotograferade våldtäkten

Tingsrätten skriver också att de båda männen visat en hänsynslöshet och råhet genom att fotografera våldtäkten som skedde på en avskild plats utomhus. Enligt domen har kvinnan mått mycket dåligt sedan våldtäkten inträffade och i princip inte kunnat jobba något alls.

De båda männen döms till sluten ungdomsvård på ett år och två månader respektive elva månader. De ska också utvisas efter avtjänat straff och förbjuds att återvända till Sverige under tio år. Dessutom ska de betala drygt 170 000 kronor i skadestånd till kvinnan. En av männen döms även för ringa stöld och ringa narkotikabrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.