Trygghetsvakterna ska vara lätta att känna igen i sina orangea jackor. Foto: Växjö kommun

Snart börjar trygghetsvärdar patrullera i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

För att få bukt med den upplevda otryggheten ska trygghetsvärdar börja patrullera i Växjö inom de närmaste veckorna.

 – Vi har sett att den upplevda otryggheten på vissa platser i Växjö är för stor och vi tror att trygghetsvärdar kan komplettera polisens arbete, säger säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande.

Oro i tre statsdelar

SVT Nyheter Småland har tidigare berättat att kvinnor på campus i Växjö känner oro över att bli antastade utomhus på kvällarna, något som kom fram i den senaste trygghetsmätningens från Växjö kommun. 

Trygghetsvärdarna kommer i första hand finnas på campus, i stadsområdet Teleborg och i Växjö centrum. Kommunen hoppas att de genom sin närvaro ska bidra till minskad oro.

– På eftermiddagarna i city samlas det mycket ungdomsgäng och de sprider oro, så vi ser att centrum är en plats där vi måste öka tryggheten för våra Växjöbor, säger Anna Tenje (M).

Anna Tenje, M Foto: SVT

Mindre befogenhet än ordningsvakter

Trygghetsvärdarna kommer enligt Tenje ha större befogenheter än väktare, som inte har några särskilda befogenheter, men mindre befogenheter än ordningsvakter, som i vissa fall kan omhänderta personer. 

– Det är något mellanting. De ska fungera som en länk mellan kommuninvånarna och polisen, när det gäller att tillkalla, identifiera och förebygga oroligheter, men de kommer inte kunna ta någon i förvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.