• Viktigt meddelande:

    Det brinner på Sävar såg strax utanför Umeå med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i vindriktningen att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: TT

Socialchefen håller inte med om kritiken

Publicerad

Volontärer som arbetar med ensamkommande i Kalmar har hävdat att personer med uppehållstillstånd inte får samma tillgång till försörjningsstöd som andra kommuninvånare. Men chefen för socialförvaltningen håller inte med.

En grupp volontärer har startat ett upprop där de hävdar att Kalmar gör en mer restriktiv bedömning än andra kommuner i regionen när det gäller att betala ut försörjningsstöd till ensamkommande som fått uppehållstillstånd för gymnasiestudier.

– Jag måste ha träffat 15 personer som har fått avslag trots att de behöver pengar till hyran, säger den före detta landstingspolitikern Jessica Rydell, som har haft flera ensamkommande inneboende hos sig.

I upproppet menar man att grannkommunerna gör en helt annan bedömning.

Den bilden känner inte Kalmars socialchef Cecilia Frid igen.

– Vad jag känner till är det tretton personer som har sökt försörjningsstöd varav fem fått bifall och åtta avslag, skriver hon i ett mejl.

Måste ordna bostad

Förra årets ändringar i gymnasielagen innebär att de som får tillfälligt uppehållstillstånd för studier själva måste ordna sin bostad. När de väl har hittat det har de möjlighet att söka ekonomiskt bistånd om de inte själva kan betala hyran.

– Det är många delar som ska vägas samman när man bedömer rätten till bistånd. Vi prövar varje enskilt ärende för sig och det kan för en utomstående ibland vara svårt att förstå varför vissa får ekonomiskt bistånd och andra inte.

Cecilia Frid har svårt att tro att Kalmar skulle tillämpa andra bedömningsgrunder än grannkommunerna.

– Men det kan naturligtvis bli skillnader vid individuella bedömningar, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer