Efter en sotning av en skorsten i en villa i Överrum i november började golvet brinna och två katter dog. Foto: Polisen

Sotare orsakade husbrand – dödade två katter

Uppdaterad
Publicerad

I november förra året skulle en kamin sotas i Västerviks kommun. Det slutade med en omfattande brand i huset – och två katter dog. Nu döms sotaren till dagsböter för allmänfarlig vårdslöshet.

Det var i november förra året som en sotare i norra Kalmar län startade en brand under ett arbetspass. I branden omkom husägarens två katter. Sotaren, som är i 35-årsåldern, döms till 80 dagsböter för allmänfarlig vårdslöshet. Han ska också betala skadestånd till de två husägarna.

Lämnade glödande aska

Branden orsakades av att sotaren tömt en eldstad på glödande aska och sedan lagt askan i en plasthink. Han ställde plasthinken på trägolvet och lämnade platsen utan att meddela husägaren om att det låg glödande aska i hinken. När räddningstjänsten kom till huset brann det i vardagsrummet och stora delar av fastigheten var rökfylld.

Huset måste rivas

Av domen framgår det att fastigheten hade kunnat bli övertänd om inte räddningstjänsten hade kommit i tid. Enligt målsägande måste huset rivas på grund av branden.

Den dömde mannen erkänner händelseförloppet men nekar till att han agerat vårdslöst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer