Maria Nöremark, epidemiolog och bitr statsepizootolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt. Foto: TT/pressbild

Spridningen av fågelinfluensan fortsätter – inga tecken på avmattning

Publicerad

Fågelinfluensaviruset har varit extra aggressivt i år och än så ser de ingen avmattning av smittspridningen på Statens veterinärmedicinska anstalt. Det innebär att faran inte är över för alla med tama fåglar.

– Den här säsongen så har vi sett fler utbrott än vi gjort någonsin på kommersiella fjäderfäbesättningar, men även på hobbybesättningar. Det är väldigt viktig att man gör vad man kan för att undvika kontakt med vilda fåglar, säger Maria Nöremark, tf biträdande statsepizootolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt.

Smitta i norra delarna av Kalmar län

I januari konstaterades fågelinfluensan i Kalmar län för första gången den här säsongen när Sveriges största äggproducent, Cedergrens i Mönsterås, drabbades. De blev tvungna att avliva hela sin besättning på över två miljoner höns. I februari hittades en död knipa konstaterad smittad av fågelinfluensan i Västervik, men fyndet är inget som förvånade Maria Nöremark. 

– Vi har hittat smitta i Skåne och Västra Götaland tidigare. De här fynden återspeglar att fåglarna nu flyttar norrut, så det var inte oväntat, säger hon. 

Faran är inte över 

Under tisdagen började höns på en gård i Mjölby i Östergötlands län att avlivas efter ett utbrott av fågelinfluensa.  

Ser ni några tecken på avmattning? 

– Från tidigare år vet vi att det brukar mattas av en bit in på våren, men tyvärr är vi inte där ännu. Faran är inte över ännu om man har tamfjäderfän.

Vill få in fynd 

Statens veterinärmedicinska anstalts övervakning av fågelinfluensan bygger på att privatpersoner rapporterar in fynd. När fall blir uppmärksammade kan de se att inrapporteringen av döda fåglar ökar, vilket de tycker är bra. 

– När det är stora händelser så kan vi också gå ut med information i olika nätverk. Vi har fått in en hel del rapporter nu, vilket vi är jätteglada för. Men det är inte så att vi får in alla smittade fåglar, utan det är bara toppen på isberget.

I klippet kan du höra mer om hur man bör tänka som ägare av tamfjäderfän.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.