Foto: TT

Statliga jobb till landsbygden

Uppdaterad
Publicerad

Enligt uppgifter till Ekot ska 10 000 statliga jobb flytta från storstäderna till landsbygden. Regeringens landsbygdskommittés ordförande, kommunalrådet i Kalmar Johan Persson (S) vill inte kommentera den konkreta siffran.

-Jag vill inte gå in i det här skedet på enskilda delar, därför att vi är i ett skede nu i kommittén där vi ska prata med varandra men också med våra partier, säger han till Ekot.

Att regeringen vill flytta ut myndigheter i landet är känt sedan tidigare. Som en start omlokaliserades E-hälsomyndighetens bas i somras.

E-hälsomyndigheten

I dag ska kommittén, med politiker från samtliga riksdagspartier, träffas för ett av sina sista möten inför slutbetänkandet i januari 2017.

I dag finns 70 procent av de statligt anställda på orter med fler än 50 000 invånare. Antalet statligt anställda har minskat mest i orter med högst 10 000 invånare sedan 2008.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

E-hälsomyndigheten

Mer i ämnet