Statsvetare: ”Polisen agerade helt korrekt”

Uppdaterad
Publicerad

Erik Wångmar är statvetare vid Linnéuniversitetet. Han menar att kommunallagen ger fullmäktiges ordförande rätt att be polisen om hjälp att verkställa sina beslut.

– Polisen agerar helt korrekt. Ordföranden har rätt att be polisen om hjälp att verkställa hans beslut. Ordföranden har inte rätt att själv handgripligen visa ut en person ur salen men med hjälp av polis är det inga problem, säger Erik Wågmar.  

Hur ser du ser du på att ingen annan ledamot i fullmäktige, förutom Sverigedemokraterna, tycker att han ska få filma?

– De är så trötta på honom för att han har hållt på så länge. Det förekom redan på 70- och 80-talen att han visades ut ur salen. En gång gick Per Lublin omkring från plats till  plats och släpade runt på en koffert i fullmäktigesalen, berättar Erik Wågmar.

Även den gången visades Per Lublin ut ur salen. Då överklagade han Lublin de beslut som hade fattats när han inte fanns i salen. Men det ogiltigförklarades av Regeringsrätten. De konstaterade att utvisandet av Lublin var helt i sin ordning och att de beslut som fattats under hans frånvaro var giltiga.

Borgholms kommun gjorde efter den händelsen en framställan om att få en vaktmästare med en polis befogenheter, vilket de inte fick.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lublin filmade fullmäktige

Mer i ämnet